Jak pěstovat microgreens v pohodlí domova?

Vítejte ve fascinujícím světě microgreens. Tyto malé, ale výživné rostlinky jsou v poslední době na výsluní zájmu, a není se čemu divit. Skvěle chutnají, jsou plné vitamínů a minerálů a co je nejlepší – můžete si je snadno vypěstovat i u vás doma..

V tomto článku jsme sepsali vše, co potřebujete vědět o tom, jak můžete v pohodlí svého domova začít pěstovat vlastní microgreens, a to pomocí produktů dostupných právě na našem webu. 

Co jsou to microgreens? 

Microgreens, někdy nazývané jako mikrozelenina, jsou mladé výhonky různých druhů zeleniny a bylinek, sklizené těsně po vyrašení prvních listů. Tyto zelené zázraky jsou nejen krásné na pohled, ale současně mají vysokou koncentraci živin a jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a další bioaktivních látek.

Proč vlastně microgreens pěstovat?

Pěstování microgreens je totiž neuvěřitelně zábavné a jednoduché. Navíc vám to umožní mít po celý rok čerstvou zeleninu. Je to také skvělá aktivita pro ty, kteří chtějí jíst zdravěji, ale nemají dostatek prostoru pro tradiční zahradu.

Pěstování microgreens v pohodlí domova

Vypěstovat microgreens zvládne opravdu každý. Stačí si jen vybrat, jaká semínka chceme pěstovat, vhodný substrát a nádobu na pěstování. Rostlinky potřebují dostatek světla, stabilní teplotu a pravidelnou zálivku. První výhonky budte moci sklízet už za pět až sedm dní.

Co tedy budete potřebovat?

Začít s pěstováním microgreens je snadné. Potřebujete jen několik základních věcí:

  • kvalitní semínka na klíčení,
  • substrát, nádobu pro pěstování a nebo rovnou pěstební sadu,
  • trochu vody,
  • dostatek světla
  • a samozřejmě lásku k rostlinám.

  1. Semínka

Prvním krokem je výběr semínek. Výběr je opravdu rozmanitý. Vyzkoušet můžete různé druhy zeleniny - ředkvička, hrášek nebo brokolice. Oblíbené jsou také obiloviny - ječmen, oves či kukuřice, luštěniny - mungo fazole, čočka, ale i různé druhy salátů. Z bylinek je to například bazalka nebo koriandr.

 

K pěstování kupujte vždy semínka určená na microgreens a klíčení, někdy prodávaná pod názvem baby leaf. Jedná se o potravinářská semínka, která nejsou nijak chemicky ošetřená.

  1. Substrát a vhodná nádoba na pěstování

Semínka potřebují vhodný podklad, který zadrží dostatek vláhy a současně rostlinkám poskytne dostatečnou oporu. Microgreens pěstujeme na substrátech - kokosová zemina nebo na různých tkaninách - konopná nebo kokosová. Důležité je, aby byl substrát vždy čistý a bez patogenů.

 

Pro pěstování microgreens můžete použít různé typy nádob. Pěstovat je lze v obyčejném truhlíku a květináči. Využít můžete i různé misky nebo zrecyklovat plastové krabičky od zeleniny. Pokud si pěstování microgreens chcete vyzkoušet, doporučujeme vám naší pěstební sadu, která obsahuje vše potřebné.

  1. Zalévání semínek

Semínka udržujte vlhká, ale pozor na přelití. Microgreens milují vlhkost, ale nepotřebují stát ve vodě.

  1. Světlo a vhodná teplota

Ideální teplota pro růst je kolem 20 až 25 °C. Pro semínka je ideální tma, naopak pro malé rostlinky jsou vhodná světlá místa. Vyhněte se ale přímému slunečnímu světlu.

Jaká jsou oblíbená semínka?

Každá mikrozelenina má své specifické chuťové i vzhledové vlastnosti, ale přece jen jsou některé druhy rostlin, které jsou oblíbenější. 

 

Oblíbené microgreens se pěstují ze semen těchto čeledí rostlin:

  • brukvovité: brokolice, hořčice, řeřicha, ředkvičky, rukola,   
  • hvězdnicovité: slunečnice, čekanka,
  • amarylkovité: česnek, cibule, pór,
  • miříkovité: koriandr, fenykl, celer, kopr
  • laskavcovité: quinoa, červená řepa, špenát,

Pěstování krok za krokem

Pěstování microgreens v podstatě probíhá ve čtyřech základních krocích.

  1. Namočení semínek (osiv)

Jak už jsme zmiňovali, semínka můžete pěstovat jak v substrátech tak na různých klíčících tkaninách. Vybraný podklad si opravdu dobře navlhčete, použít můžete například rozprašovač. Následně na vlhký substrát rozložte semínka. 

 

U větších semínek je důležité si dát pozor, aby měla dostatek místa na klíčení a nebyla moc těsně u sebe. Semínka intenzivně navlhčíme rozprašovačem s vodou. Poté je zakryjeme víčkem nebo talířem tak, aby byla ve tmě.

  1. Fáze klíčení

K tomu, aby nám microgreens brzy vyklíčila, je potřeba jim zajistit vhodné klima. To vytvoříme právě překrytím semínek (tmou) a pravidelným vlhčením. Je důležité udržovat podklad, ve kterém mikrozeleninu pěstujeme, stále vlhký. Alespoň 2x denně roste semínka rozprašovačem. I po vyklíčení je dobré microgreens nechat ještě pár dní ve tmě, díky čemuž vám porostou rychleji.

  1. Růst microgreens

Po přibližně 3 až 6 dnech od zasetí, záleží na druhu vybrané zeleniny, už budete mít v nádobě maličké rostlinky. V tuto chvíli přesuneme nádobu na světlo, například na parapet. Microgreens totiž potřebují k růstu dostatek světla. Pozor si dejte na přímé sluneční paprsky, které by mohly rostlinky spálit.

  1. Sklízení

Microgreens se sklízí většinou po týdnu až dvou od vysazení, ve fázi děložních lístků nebo ve chvíli, kdy se na nich objeví první pravé lístky. Mladé rostlinky jsou při sklízení vysoké cca 5 až 20 cm.

 

 

Pěstování microgreens je skvělým způsobem, jak přidat zdraví prospěšnou zeleninu do vašeho jídelníčku, a zároveň si užít radost z vlastnoručního pěstování. Ať už jste začátečník nebo zkušený zahrádkář, microgreens vám nabídnou příležitost experimentovat a objevovat nové chutě a textury přímo ve vaší kuchyni.