Co jsou to microgreens?

V posledních letech se z pojmu „microgreens“ stal jakýsi fenomén. Stále častěji se objevuje v kulinářském světě i mimo něj. Do češtiny se tento pojem obvykle překládá jako mikrobylinky nebo mikrozelenina.

V tomto článku se podíváme blíže na to, co přesně tedy microgreens jsou, v čem se odlišují od klíčků i jaké druhy zeleniny jsou pro tento typ pěstování vhodné. Zároveň prozkoumáme možnosti, jak pěstovat microgreens i doma.

 

Co jsou to tedy již zmíněné microgreens?

V podstatě se jedná o mladé výhonky různých druhů zeleniny a bylinek, které jsou sklizeny krátce po vyklíčení. Microgreens se sklízí většinou po týdnu až dvou od vysazení, ve fázi děložních lístků nebo ve chvíli, kdy se na nich objeví první pravé lístky. Mladé rostlinky jsou při sklízení vysoké cca 5 až 20 cm. Vždy podle toho, jaká semínka jsme zvolili.

 

Mladé výhonky zeleniny a bylinek můžete pojídat celoročně. Jejich účinky ovšem oceníte především v chladnějším období, kdy si naše tělo říká o vyšší přísun vitamínů. Díky své mladistvosti jsou microgreens bohaté na vitamíny, minerály a další bioaktivní látky, což z nich dělá nejen chutný, ale i zdravý doplněk stravy. V porovnání s plně vzrostlou zeleninou se vyznačují intenzivnější chutí. 

Rozdíl mezi klíčky a microgreens

Hlavní rozdíl mezi microgreens a klíčky spočívá ve způsobu pěstování a části rostliny, která se konzumuje. Jak jsme již zmiňovali, microgreens jsou vzrostlejší zelenina nebo bylinky, které sklízíme v první fázi růstu. Konzumuje se pouze jejich nadzemní část bez kořínků.

Oproti tomu klíčky jsou jen čerstvě naklíčená semínka, který se zpravidla jí už po dvou až čtyřech dnech a konzumují se i s kořínkem. Společné mají to, že jsou mimořádně bohaté na vitamíny, minerály, ale i vlákninu nebo antioxidanty.

 

Jaká zvolit semínka?

Pěstovat microgreens lze z mnoha druhů zeleniny. Mezi oblíbené patří například ředkvička, červená řepa, brokolice, kedluben nebo ředkev. Vyzkoušet můžete vypěstovat také obiloviny - rýže, oves, kukuřice nebo ječmen, luštěniny - cizrna, fazole, čočka nebo různé druhy salátů. Z bylinek je to pak bazalka nebo koriandr. Každý druh má své specifické chuťové i vzhledové vlastnosti.

 

Oblíbené microgreens se pěstují ze semen těchto čeledí rostlin:

  • brukvovité: brokolice, zelí, řeřicha, ředkvičky, rukola,   
  • hvězdnicovité: hlávkový salát, čekanka,
  • amarylkovité: česnek, cibule, pór,
  • miříkovité: mrkev, fenykl, celer, kopr
  • laskavcovité: quinoa, červená řepa, špenát,
  • tykvovité: meloun, okurka, dýně.

 

K pěstování kupujte vždy semínka určená na microgreens a klíčení, někdy prodávaná pod názvem baby leaf. Jedná se o potravinářská semínka, která nejsou nijak chemicky ošetřená. Rozhodně nepoužívejte k pěstování komerční semínka pro zahrádku nebo velkoplodá osiva, která bývají chemicky ošetřena, nabarvena a nemají příliš vysokou klíčivost.

Na co microgreens použít?

Microgreens najdou své uplatnění v mnoha kuchyních po celém světě. Díky jejich intenzivní chuti a atraktivnímu vzhledu jsou často používány jako ozdoba nebo chuťový zvýrazňovač v řadě receptů. Přidat je můžete do salátu, jako posypku na polévky, do smoothie, na pomazánky nebo z nich vyrábět pesta. Hodí se ale i k opečenému masu nebo sýrům. A skvělé jsou i jen tak, třeba když jimi posypete chleba s tvarohem.

 

Pěstování v pohodlí domova

Vypěstovat microgreens zvládne v podstatě každý. Pěstování microzeleniny je jednoduché a nevyžaduje mnoho prostoru. Stačí si vybrat semínka, která necháme vyrůst, vhodný substrát a nádobu na pěstování. Rostlinky potřebují dostatek světla, stabilní teplotu a pravidelnou zálivku. První výhonky budou připraveny ke sklizni už za dva až tři týdny.

 

Pro pěstování microgreens můžete použít různé typy nádob. Pěstovat je lze v obyčejném truhlíku a květináči. Využít můžete i různé misky nebo zrecyklovat plastové krabičky od zeleniny. Pro pěstování microgreens je vhodný lehký, dobře propustný substrát - například speciální půda pro sazenice nebo kokosové vlákno. Důležité je, aby substrát byl čistý a bez patogenů.

 

Microgreens jsou fascinující součástí moderní gastronomie a nabízí nejen rozšíření chuťových zážitků, ale i způsob, jak obohatit stravu o důležité živiny. Díky snadnému pěstování doma jsou přístupné každému, kdo má zájem o zdravý životní styl a experimentování v kuchyni.