Microgreens: vitamíny a antioxidanty nabité výhonky

Připojte se k revoluci v oblasti zdravé stravy s microgreens. Řeč je o možná malých, ale opravdu mocných výhoncích, které oživí váš talíř i vaše zdraví.

Microgreens = mladé výhonky různých druhů zeleniny a bylinek, které jsou mimořádně bohaté na vitamíny, minerály a další bioaktivní látky. To z nich dělá nejen chutný, ale i zdravý doplněk stravy. Doplněk stravy, který si v pravidelných dávkách můžete dopřávat i vy.

 

Proč jsou microgreens tak zdravé?

Především díky své mladistvosti. Microgreens jsou v podstatě vzrostlejší zelenina nebo bylinky, které sklízíme v první fázi růstu, krátce po vyklíčení. Mladé rostlinky sklizené v této fázi jsou plné aromatické chuti s vysokou koncentrací živin. Opravdu výrazná chuť po vzrostlé zelenině je jedním z charakteristických rysů microgreens. Oproti ní ale obsahují až 40 krát vyšší dávku vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných bioaktivních látek. Někteří odborníci je proto řadí mezi superpotraviny. 

 

Vitamíny a minerály

Jak jsme již zmínili, microgreens jsou mimořádně bohaté na vitamíny a minerály. Jedná se především o vitamín C, vitamíny ze skupiny B a vitamíny rozpustné v tucích - vitamín E, vitamín K a beta-karoten, který je předchůdcem vitamínu A. Z hlediska minerálního složení jsou bohaté na draslík, železo, fosfor, zinek nebo hořčík. Zároveň jsou významným zdrojem antioxidantů

 

  • Vitamín C: Podporuje imunitní systém a zdraví kůže.
  • Vitamín E: Působí jako antioxidant a chrání buňky před poškozením.
  • Vitamín K: Důležitý pro srážlivost krve a zdraví kostí.

 

Vysoké množství a rozmanitost vitamínů a minerálů dodávají potřebné živiny celému vašemu tělu. A aby se tyto živiny správně vstřebaly, je doporučeno spojit konzumaci microgreens s jídly bohatými na tuky, například s čerstvým sýrem, vejci nebo masem. 

Enzymy

Kromě vitamínů a minerálů obsahují obrovské množství živých enzymů. Ty jsou v podstatě katalyzátory veškerých funkcí vašeho organismu. Strava bohatá na enzymy zvyšuje vaši vitalitu, optimalizuje trávení,  Mezi semínka s nejvyšším obsahem živých enzymů řadíme mungo fazole, vojtěšku, pšenici nebo žito. 

Bílkoviny a vláknina

Microgreens mají také vysoký poměr bílkovin, zejména pak odrůdy luštěnin. Kromě toho se v nich nachází vysoké množství vlákniny, která se váže na tuk a toxiny a odvádí je z těla ven. To ocení všichni, kteří se vrhli na detoxikaci nebo hubnutí. 

 

Microgreens a přínosy pro naše zdraví

Přidáním microgreens do vaší stravy a jejich pravidelnou konzumací můžete podpořit trávení, posílit imunitní systém a dokonce snížit riziko některých onemocnění. Například, výhonky brokolice jsou bohaté na sulforafan, který má protirakovinné účinky. Jaké jsou hlavní přínosy pravidelné konzumace microgreens pro naše zdraví?

 

  • Podpora funkce imunitního systému,
  • podpora zdraví srdce a cév,
  • podpora správné funkce očí,
  • podpora zdravé kůže,
  • snížení rizika rozvoje některých nádorových onemocnění,
  • nebo prevence rozvoje diabetu II. typu.

Zakomponujte microgreens do vašich jídel

Microgreens najdou své uplatnění v mnoha kuchyních po celém světě. Díky jejich intenzivní chuti a atraktivnímu vzhledu jsou často používány jako ozdoba nebo chuťový zvýrazňovač v řadě receptů. 

 

Můžete je přidávat do salátů, sendvičů, do smoothie nebo je použít jako dekoraci na různých pokrmech. Hodí se ale i k opečenému masu nebo sýrům. A skvělé jsou i jen tak, třeba když jimi posypete chleba s máslem nebo s tvarohem. Jsou nejen zdravé, ale vašim jídlům dodají svěžest a barvu. 


Microgreens nejsou jen módní výstřelek – jsou to malé rostliny s velkým potenciálem pro vaše zdraví. Připojte se k nám a objevte krásu a přínosy spojené s jejich pěstováním.