Jak na klíčení semínek a microgreens

Klíčky a microgreens jsou výborným zdrojem vitamínů, minerálů a dalších živin. Klíčení semínek je nejen zdravé, ale také cenově dostupné. V tomto článku si probereme, jak semínka klíčit, jakými semínky začít a jak dlouho celý proces trvá.

Rozdíl mezi klíčky a microgreens

Mezi klíčky a microgreens není až tak velký rozdíl, zjednodušeně řečeno klíček je naklíčené osivo, které konzumujeme včetně kořínku, oproti tomu microgreens sklízíme až nad kořínky.

Klíčit můžeme ve sklenici na klíčení nebo na klíčící misce (řeřichovém sítu). Microgreens pěstujeme na substrátech např. kokosová zemina, nebo na různých tkaninách (konopná nebo kokosová).

Jak pěstovat Microgreens?

Vypěstovat microgreens neboli mikrozeleninu zvládne každý. Stačí si vybrat na čem chceme pěstovat, a jaká semínka necháme vyrůst.

Navlhčíme si podklad, na který nasypeme semínka. U větších semínek je důležité si dát pozor, aby měla dostatek místa na klíčení a nebyla moc těsně u sebe. Semínka intenzivně navlhčíme rozprašovačem s vodou a zakryjeme například talířem tak, aby byla ve tmě a dobře vyklíčila.

I po vyklíčení je dobré microgreens nechat pár dní ve tmě, protože roste rychleji. Je ale důležité udržovat podklad, ve kterém mikrozeleninu pěstujeme, stále vlhký. Po přibližně 3-6 dnech od zasetí (záleží na druhu) dáme microgreens na světlo čímž získá své zbarvení a doroste do fáze, kdy budeme sklízet.

Pokud si pěstování microgreens chcete zatím jen vyzkoušet, doporučujeme vám naší pěstební sadu, která obsahuje vše, co budete potřebovat k vypěstování 3 až 7 druhů microgreens.

V čem klíčit jaká semínka?

V přvní řadě je důležité rozlišit semínka na klíčení ve sklenici, od semínek, která budeme klíčit na klíčící misce (řeřichovém sítu).). Není to nic těžkého. Semínka, která vytvářejí při kontaktu s vodou gel (např. řeřicha, chia, bazalka a rukola) budeme klíčit na klíčící misce a všechna ostatní ve sklenici. Pro začátek bychom na vyzkoušení doporučili fazole mungo, ředkvičku a hrášek.

Pokud dáte před klíčením přednost pěstování microgreens, na kokosu nebo konopí jsou k pěstování vhodná téměř všechna semínka. Doba růstu jednotlivých druhů semínek se liší v závislosti na okolních podmínkách (teplota, vlhkost).

Jak klíčit semínka ve sklenici na klíčení?

Klíčení semínek ve sklenici je velmi snadné. Nasypeme semínka do sklenice, propláchneme, a necháme namočená ve vodě po dobu 8 až 12 hodin. Namáčení pomáhá odstranit ochranné vrstvy semenného plodu a aktivuje proces klíčení.

Sklenice by měla být umístěna na tmavém místě při teplotě 18 až 21 stupňů Celsia. Každý den semínka ráno a večer propláchněte vodou, aby zůstala vlhká a nezasychala. Pokud nemáte možnost udržovat teplotu pod 20 stupňů, je lepší proplachovat častěji, aby se semínka nezapařila.

Po několika dnech by měla semena vyklíčit. Jakmile začnou klíčit, můžete je umístit na světlé místo, aby se klíčky mohly vybarvit a získat další výživné látky.

Po vyklíčení můžete konzumovat buď i se slupky semínek, které ale nejsou zdrojem vitamínů a minerálů, nebo je můžete nejdříve vypláchnout. Když všechna hned nesníte, můžete klíčky schovat do lednice, kde vydrží minimálně týden.

Jak klíčit semínka s miskou na klíčení (řeřichovým sítem)?

 

Klíčení semínek na řeřichovém sítu je také velmi jednoduché, ale už vyžaduje více kroků. Začněte tím, že namočíte semínka přibližně na 5 minut do vody a počkáte, než se na jejich povrchu vytvoří gel.

Poté, co jsou semínka v gelové konzistenci, je rozprostřete rovnoměrně na řeřichovém sítku. Snažte se, aby semena nebyla příliš nahromaděná a měla dostatek prostoru pro klíčení.

Misku na klíčení můžete na první 2-3 dny zakrýt například talířem, protože semínka lépe klíčí ve tmě. Pravidelně roste semínka rozprašovačem s vodou, aby zůstala vlhká.

Během několika dnů by mělya semínka vyklíčit. Jakmile jejich kořínky prorostou skrze síto, můžete místo rozprašování vody začít proplachovat rostlinky pod mírným proudem tekoucí vody. Miska slouží pouze na odkapávání přebytečné vody, nikoli jako zdroj vlhkosti pro rostlinky.

Rostlinky poté můžete konzumovat i s kořínky, případně sklidit jako microgreens jen horní část.

 

Věříme, že naše rady pomohou nejen začátečníkům, kteří nemají s klíčením a pěstováním microgreens zatím žádné zkušenosti, ale i těm, kteří už jsou zkušení pěstitelé a občas narazí na nějaký problém, se kterým si neví rady. Budeme rádi za všechny vaše komentáře, připomínky i zkušenosti a vaše případné dotazy rádi zodpovíme.